XV. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó

  2018. július 1-8. Kecskemét | 1- 8th July 2018 Hungary

15th Future of Europe International Children and Youth Meeting
  • Kiváló minősítésű művészeti fesztivál
  • Európai Civil Díjjal kitüntetett szervezet - Brüsszel, 2006.

logo MOPAz Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozókon a kezdetektől fogva több határon túli magyar csoport volt jelen. 1991 óta résztvevője minden gyermektalálkozónak az erdélyi Máramarossziget. Már az első fesztiválra öt határon túli magyar csoport érkezett, két évvel később csak Szlovákiából nyolc csoportot üdvözölhettek a szervezők. 1995-ben öt, 2000-ben hét erdélyi csoport mutatta be műsorát a főtéri színpadon. Emellett az egykori Jugoszláviából is érkeztek magyar gyerekek. Az évek során olyan országokból is köszönthettek magyar fiatalokat, ami meglepetésnek számított, így Hollandiából és az Amerikai Egyesült Államokból.

Egy évtized alatt több mint félszáz határon túli magyar csoport örült a Csiperónak, élvezte az anyaország szeretetét, törődését. 2000-ben így önálló programot hozott létre az Európa Jövője Egyesület, a „Magyarország örömé”-t. A rendezvény célja alapításakor az volt, hogy a határon túli gyerekek jobban megismerhessék egymást, a vendéglátó kecskeméti családokat, és olyan programokon vegyenek részt, mely erősíti magyarságtudatukat

2000-2004

Ennek keretében a VII. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozón 2000-ben a Szent Korona másolata érkezett Kecskemétre. (Az ünnepélyes alkalom azért is érdemelt kiemelt figyelmet, hiszen a Szent Korona alig néhány évtizede 1978. január 5-én érkezett haza végleg. Ezt követően a Parlament épületében helyezték el, ahol a nagyközönség is megnézheti meghatározott időszakban.) A Köztársasági Őrezred kíséretében, díszes külsőségek közepette helyezték el a Szent Korona másolatát a Nagytemplomban, ahol egy napon át nézhették meg a vendégek és az érdeklődők, köztük jelentős számú turista is.

A Magyarország öröme program 2000-ben a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában zárult, ahol tűzgyújtással emlékeztek a magyar államalapítás ezeréves évfordulójára.

Ezt követően két találkozón is a Szent Imre iskola adott otthont a programnak, 2002-ben az iskola udvarán felállították a történelmi Magyarország kövét, amelyen apró kavicsok jelzik azokat a településeket, ahonnan gyerekek érkeztek. Ugyanebben az évben a Millennium tiszteletére fát ültettek a fiatalok, melyhez minden csoport hozott földet saját településéről.

2004-ben a Magyarország öröme programon minden korábbinál többen vettek részt. Ez alkalommal egy korsó vizet hoztak a csoportok folyóikból, patakaikból, mellyel megöntözték az időközben szépen cseperedett fát. Ahogyan a földek története, így a vizek múltja is meghatóan szép történeteket elevenített fel a magyarság történetéből.

A programok minden esetben késő délután a határon túli magyar csoportok műsoraival folyatódott, majd az este tábortűzzel és táncházzal zárult.

A VIII. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó (2004) szép programja volt a Szent István szobor megkoszorúzása a főtéren, melyen a határon túli magyar csoportok népviseletükben vettek részt. A megemlékezésen Szabó Sándor tárogatón játszott. Az ünnepélyes pillanatok méltó folytatása volt este az „István a király” rockopera a főtéri nagyszínpadon a tapolcai Batsányi János Gimnázium színjátszóinak előadásában.

2006

2006-ban minden korábbinál színesebb program várta a határon túli gyerekeket. A Magyarország öröme rendezvények három fő szervezője Mák Kornél, Győri Tamás, Győriné Demjén Györgyi új elemekkel gazdagította a határon túli gyerekek sajátos eseményeit. „Hát Te ki vagy?” címmel az első est a határon túli magyar gyerekek és fogadóik ismerkedtek egymással a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban kézműves foglalkozások, játszóház keretében. Mindehhez a Hegedűs együttes kínált táncházat, ahol az első bátortalan próbálkozások után mind többen perdültek táncra.

A Magyarország öröme program szervezésében kezdetektől komoly szerepet vállaltak a kecskeméti egyházak is. Az egyházközösségi ház adott helyet 2006-ban egy igazán különleges eseménynek. A Bács-Kiskun megyei Önkormányzat és a Katona József Társaság szépirodalmi, szociográfiai, művészeti folyóirata a Forrás — főszerkesztő Füzi László — a gyermektalálkozót különszámmal köszöntette. A „Kicsi versek” nevet viselő program keretében mutatta a Forrás legújabb számát Buda Ferenc Kossuth-díjas költő és Füzi László. A különszámban Szekér Endre, Dobozi Eszter, Csukás István, Határ Győző, Buda Ferenc és sokan mások versei, írásai köszöntötték a gyerekeket. A folyóiratot Tandori Dezső rajzai gazdagították.

A határon túli gyerekek számára minden bizonnyal a Nyíri-erdei egész napos program volt a legemlékezetesebb. A Szulyovszky-féle erdészházban gazdag gyűjtemény állít emléket az 1848-as forradalom és szabadságharc nagyjainak. Szomszédságában, apró kis dombon valódi kis ékszerdoboz a Szent Hubertus kápolna. Mindehhez társul a Duna-Tisza közének egyik legszebb homokpusztai tölgyes ligeterdejében található Vackor Vár Erdei Iskola. Az országos minősítés szerint a legjobbak közé sorolt gyönyörű ház és környezete délelőtt lovas kocsikázással, bőrékszer készítéssel és más kézműves foglalkozásokkal várta a gyerekeket. A nap folyamán lovas íjászok bemutatója is szórakoztatta a fiatalokat. A Nyíri-erdei program ünnepélyes zárásaként magyar vadkörtefát ültettek a határon túli magyar fiatalok. A Magyarország öröme program ezúttal már az új helyszínen a hetényegyházi Móricz Zsigmond Általános Művelődési Központban ért véget tűzgyújtással és a Zurgó együttes csángó táncházával.

Támogatók/Sponsors

  • tamogatok.jpg
  • tamogatok2.jpg
  • tamogatok3.jpg

Európa Jövője Egyesület
6000 Kecskemét,
Kápolna u. 24., Pf. 312.
Tel./Fax: +36 76/484-010
Üzenetküldés:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

NKA logo 2012-01 kont

Az oldal fejlesztését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta

 

Kérjük, amennyiben lehetőségei engedik adója 1%-ának felajánlásával vagy egyéb adománnyal támogassa egyesületünk munkáját:
Európa Jövője Egyesület
Adószám: 19045827-1-03
Köszönjük!